Sang og Korona
Mediene har de siste månedene omtalt flere smitteutbrudd av Korona-viruset i forbindelse med korøvelser og fellessang. Om smittespredningen skyldes sosialiseringen under sangtreffene eller dråpespredning under selve sangen er imidlertid usikkert.
Lite forskning på sang og dråpespredning
Selv om det synges innenfor de fleste kulturer og millioner av mennesker er medlemmer kor så er det forsket lite på dråpespredning under sang. Den manglende kunnskapen har blitt aktualisert i forbindelse med Korona-pandemien, og det har oppstått en frykt for at det er større smittefare knyttet til sang enn vanlig tale.
For å bidra til mer forskning på feltet er Krafttak for sang en av mange organisasjoner, som Norsk musikkråd, Den Norske Opera & Ballett, NTNU, Kirkerådet og Norges korforbund, som står bak en SINTEF-undersøkelse. Forskningsprosjektet skal måle antall spyttdråper, hvor store de er, og hvor langt de går ved ulike aktiviteter. Vanlig tale, sang, deklamasjon av dikt og spill på forskjellige instrumenter måles ved forskjellige avstander. Folkehelseinstituttet er også med i prosjektet. En rapport fra prosjektet forventes offentliggjort i løpet av august 2020.
Veileder for smittevern
Norsk musikkråd har utarbeidet en veileder for smittevern for øvelser, men rådene kan også brukes i andre sammenhenger der det utøves sang og musikk.
De fem pilarene for å bremse smittespredning under musikkøvelser er:
Syke personer skal ikke delta på musikkøvelser
God hygiene
Ingen fysisk nærkontakt mellom personer
Vær aktsom ved sambruk av instrumenter og utstyr
Øvingslokalet må være egnet: Nok plass til utøvere og utstyr
Minstekravet for avstanden mellom hver sanger er 1 meter, men det anbefaler at det det holdes 1,5 meter til siden og to meter foran/bak til neste sanger..
I tillegg har Koralliansen utviklet et suplement til veilederen med fokus på voksenkorøvelser, og Norske konsertarrangører har utarbeidet en veiler for konserter og arrangementer.
Syng så trygt som mulig!
Vi i Krafttak for sang er svært opptatt av å bidra til å begrense smittespredning av Korona-viruset, samtidig som vi ønsker å bygge opp under sanggleden i en krevende tid for samfunnet og den enkelte. Vi oppfordrer derfor alle som arrangerer fellessang uansett form til å sette seg grundig inn i veilederne og til å følge rådene i tillegg til retningslinjene til lokale og nasjonale myndigheter.
Vi kommer til å publisere oppdatert informasjon så fort dette foreligger, og ser frem til å presentere resultatene fra SINTEF-undersøkelsen.
Ta vare på deg selv og de som er rundt deg!