-Satser på sang som trivsel- og helsetiltak
Ålesund, Gjøvik, Stor-Elvdal og Øygarden er Syngende kommuner fra 2024. - Vi ser at NRK-serien “Demenskoret” har gjort sangens trivsels- og helseeffekter til nær allmennkunnskap. Mange av årets søkere vil satse på nettopp dette, forteller prosjektleder Signe Sannem Lund.
Hun opplever tydelig at folk har fått øynene opp for viktigheten av lokale sangtilbud for innbyggere i alle aldre.
- Flere av årets syngende kommuner ønsker å lage lokale sangbøker for å ta vare på sanger og sangtradisjoner, og gjøre dette til et kjent fellesrepertoar som kan følge kommunens innbyggere gjennom livet.
Sannem Lund påpeker at interessen for sang, og byggingen av et lokalt fellesrepertoar, starter allerede i barnehagene.
-Dersom man klarer å skape kultur for sang og musikk fra ung alder, vil sjansene være større for at sangen blir en del av den lokale identiteten, og at flere deltar på sangaktiviteter i sitt nærmiljø. Det er en helse, trivsel- og kulturmessig vinn-vinn-situasjon, sier prosjektlederen.
-Derfor vil flere kommuner opprette både demenskor og generasjonssang-møterpå institusjoner og dagsentre. Man knytter bånd og skaper lokalt fellesskap og tilhørighet, og det er selvsagt gull verdt for både store og små, legger hun til.
Får kompetanseheving og økonomisk støtte
I tre år skal kommunene samarbeide med Krafttak for sang om å utvikle og opprette sangaktiviteter og styrke lokal sangkultur. Kommunene vil også få fagdager for blant annet ansatte i barnehager, skoler og eldreinstitusjoner, økonomisk støtte og tilgang til nasjonale nettverk og kompetansehevende samlinger.
-Når prosjektperioden er over er målet at alle kommunens innbyggere skal ha tilgang til sangtilbud der de selv kan delta aktivt, forklarer Sannem Lund.
Satser på barn og eldre
De nye kommunene ønsker spesielt å styrke sangtilbudet til barn, unge og eldre, men også å skape gode musikalske møter på tvers av generasjoner, kulturell og sosial bakgrunn. Flere av årets kommuner ønsker også å knytte ressurspersoner og lokale fagmiljøer tettere sammen for å heve det samlede sangtilbudet i lokalsamfunnet.
Om Syngende kommune-programmet
De kommunale institusjonene, profesjonelle krefter og det frivillige organisasjonslivet får drahjelp til å starte en storstilt dugnad for å styrke den lokale sangkulturen.For at norske kommuner og deres innbyggere skal kunne nyttiggjøre seg og glede seg over sangens mange positive effekter, har Krafttak for sang utviklet programmet Syngende kommune.
Sang skaper glede, musikalske opplevelser, høytid og fellesskapsfølelse. Samtidig kan sang være et effektivt verktøy for språkutvikling, hukommelse, integrering og forbedring av det psykososiale miljøet.
I en Syngende kommune er målet at innbyggerne skal ha tilgang til et inkluderende sangtilbud. Aktivitetene og tiltakene blir utviklet av et lokalt sangutvalg og Krafttak for sang i løpet av en tre-års periode. Gjennom Syngende kommune-programmet skapes nye tradisjoner, sangmøteplasser, fellesrepertoar og et rikt antall sangaktiviteter.