Torsdag 20. oktober arrangerte Krafttak for sang sin årlige konferanse på Sentralen i Oslo. De rundt 100 fremmøtte fikk høre en rekke presentasjoner om aktuelle temaer i tillegg til at det ble mye fellessang.
Svært hyggelig åpning!
Konferansen ble åpnet av statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann som kunne avsløre av Skolenes sangdag, som arrangeres av Musikk i skolen i samarbeid med Oslo- filharmonien og Krafttak for sang, har fått en bevilgning på 700 000,- til neste års arrangement. Noen bedre åpning kunne ikke konferansen ha fått, og bevilgningen sikrer at rundt 100 000 skoleelever kan synge sammen med orkesteret til våren. Etter åpningen var det fellessang med Benedikte Kruse, som var dagens sangleder.
Faglig påfyll
Første foredrag var ved professor i litteratur ved OsloMet Åse Marie Ommundsen som snakket om Nasjonal traumebearbeiding i musikk for barn og unge etter 22/7. Så fikk deltakerne høre mer om stemmetrening for den godt voksne korsangeren av professor emeritus ved NTNU Kåre Bjørkøy.
Kulturelle innslag er viktig
Etter pausen ble det en minikonsert med Julie Henrikke som er vinner av Norsk Viseforums artiststipend. Nevrolog Are Brean og pianist og komponist Wolfgang Plagge holdt konsertforedraget “Musikk og hjernen”, før Ingrid Bjørkøy som jobber ved Dronnings Mauds Minne fortalte deltakerne om Sang i samspill med de yngste barna i barnehagen – muligheter for kontakt, samspillsimprovisasjon og relasjon. Deretter fulgte en presentasjon av brukerundersøkelsen av nettportalen Syng sammen ved leder for Sang i eldreomsorgen, Beatrix van Doorn, før sanger og forfatter Per Vollestad avsluttet dagen med å fortelle om sangens betydning i et okkupert Norge.
Foto: Gunhild Gåsvik (Musikk i skolen) og Ellinor Rundhovde (Norsk Musikkråd).