Torsdag 21. september holdes åpningsforedraget i Oslo Kongressenter over symposiets undertittel “Betyningen av sang - for kultur, helse, fellesskap og læring”. Først ut er preses for Kungliga Musikaliska Akademien siden 2015, svenske Susanne Rydèn, som skal reflektere over sangens betydning for kultur. Rydèn har en omfattende internasjonal karriere som sopran og har medvirket på over 100 CD-innspillinger. Hun har blitt kalt for “Sveriges mest anerkjente sanger med spesialisering i tidligmusikk”.
Fra Danmark kommer Lars Ole Bonde, som er en nestor innenfor musikkterapimiljøet i Norden. Han er tidligere professor ved Aalborg Universitet, og er professor emertius ved Norges musikkhøgskole. Han har en rekke publikasjoner bak seg og skal snakke om betydningen av sang for helse, et tema som har blitt svært aktuelt etter NRK-serien “Demenskoret”.
Færøyske Sunleif Rasmussen vil reflektere over betydningen av sang for fellesskap. På Færøyene har sangen vært viktig for å skape fellesskap og identitet, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med sangtradisjonene i øygruppen. Rasmussen er kjent som dirigent og komponist, og er vinner av Nordisk råds musikkpris. Han vil senere under symposiet innstudere og dirigere sin nordiske hymne “Nordika”.
Til slutt vil professor ved Universitetet i Agder, Anne Haugland Balsnes”, snakke om betydningen av sang for læring. Haugland Balsnes er en av Nordens fremste forskere på sang, og står bak en rekke publikasjoner og bokutgivelser. Hun er også en aktiv kordirigent og er en av initiativtakerne bak forskningsnettverket SangBarSk.